FAQ – FRÅGOR OCH SVAR

FRÅGOR KRING SEMIN:

Vad bör jag tänka på inför betäckning av mitt sto hos er?

Först, se till att ditt sto är friskt och sunt. Fundera över dess starka respektive svaga sidor och vilka egenskaper du vill förbättra hos avkomman. Välj en hingst som kompletterar dessa egenskaper och kontrollera att han är tillgänglig för semin. Vi erbjuder betäckning med färsk, transporterad eller fryst sperma och håller dig uppdaterad under hela processen.

Vad kostar det att använda sig av semin?

Vi förstår att kostnader kring hästvård och betäckning ibland kan kännas överväldigande. Därför lägger vi stor vikt vid att erbjuda rimliga priser för alla våra tjänster. Vår prislista finns tillgänglig att ladda ned.

Vad kan du förvänta dig?

  • Stationsavgifter: Ett allomfattande pris som inkluderar alla insemineringar för AI och TAI.

  • Veterinärvård: En fast avgift som täcker ultraljud och nödvändig diagnostik.

  • Ytterligare Tjänster: Vi erbjuder även specifika tjänster som livmodersköljningar och ultraljudsundersökningar, var och en med sin egen prissättning.

  • Betesavgift: Vi har en daglig avgift som varierar beroende på om din häst vill gå med andra eller själv.

  • Eventuella tilläggskostnader: Det finns vissa situationer där ytterligare kostnader kan tillkomma, såsom bakterieprov, behandlingar, mediciner och hovvård.

Vad behöver jag göra innan resan till seminstationen?

  1. Tempa ditt sto en vecka innan avfärd.

  2. Stoet skall vara grundvaccinerad och därefter vaccinerad årligen mot hästinfluensa och enligt rekommendation mot stelkramp.

  3. I de fall stoet ska gå på bete eller nyttja våra hagar ska hon vara avmaskad efter behov.

  4. Glöm inte att ta med hästpass och påskrivet avtal (om detta inte mailats över tidigare.)

Mitt sto är dräktigt, och jag skulle vilja betäcka om henne, hur gör jag?

Dräktiga ston är vanligtvis de mest fertila, men det betyder inte att stoet kan garanteras bli dräktigt igen.

Vid minsta misstanke om infektion i livmodern efter fölning rekommenderar vi att du låter veterinär undersöka stoet under 9-dagarsbrunsten. Ett bakterieprov kan tas för att undersöka om stoet har blivit infekterad eller inte. Orsak till detta kan t.ex vara utdragen eller kvarbliven efterbörd. Om det skulle visa positiva svar (alltså att stoet har en infektion) så kan man behandla den i god tid till 30-dagars brunsten. Vi inseminerar aldrig på 9-dagarsbrunst.

Ring alltid så bestämmer vi tillsammans vad som är bäst för ditt sto.

Vilka olika betäckningstekniker använder ni er av?

Vi erbjuder tre metoder:

  1. Färsk Sperma (AI): Sperma samlas och insemineras direkt.

  2. Transporterad Sperma (TAI): Sperma samlas, undersöks, kyls och transporteras till oss för insemination.

  3. Fryst Sperma (FAI): Sperma samlas, fryses och förvaras i flytande kväve, tinas upp vid insemination.

Veterinären genomför ultraljudsundersökningar för att följa stoets brunstcykel och optimera tidpunkten för insemination. Efter insemination följer vi upp med dräktighetsundersökning efter cirka 14 dagar. Stoet kan stanna hos oss under denna period.

Vi erbjuder även embryotransfer.

Har ni veterinär på plats?

Vi är ett team bestående av veterinärer, seminassistenter och medarbetare som alla strävar mot samma mål – att ditt sto ska bli dräktigt! Vi har veterinär tillgänglig under hela säsongen.

Veterinär kommer att undersöka ditt sto med ultraljud för att kartlägga hennes brunstcykler. Vid tecken på brunst så börjar vi förbereda oss för kommande insemination. Vår förhoppning är att alltid bara inseminera ditt sto en gång/brunst, men ibland kan det bli fler. Vi håller dig som hästägare uppdaterad i hur ditt sto ligger till i sin cykel, och vilka åtgärder som görs. Vi förbehåller oss rätten att, efter veterinärens bedömning behandla stoet för ev gynekologiska problem om så är motiverat samt att vid behov vidta nödvändiga åtgärder.


FRÅGOR KRING UTBILDNING:

Jag vill gärna få min unghäst inriden, hur ser ett sådant upplägg ut?

Vi tar emot alla raser för inridning hos oss på Rodga Säteri. Vanligen kommer hästen till oss hösten det året den fyllt 3 år. Åsa, Sissel och My arbetar tillsammans med individen och lägger upp ett passande träningsupplägg baserat på vad du som hästägare har för målsättning och ambition med träningen. Genomsnittstiden för inridning brukar vara ca 8 veckor. Hör gärna av dig till oss så gör vi upp en gemensam plan!

Jag vill gärna rida ridlektion, finns Åsa tillgänglig för nya elever?

Åsa finns för dig som vill utveckla dig och din häst tillsammans. Hon arbetar aktivt med undervisning året om, och är ständigt tillgänglig runt om i Sverige. Tidigare erfarenhet eller ambitionsnivå hos eleven spelar ingen roll, hon lär ut nybörjare som aktiva tävlingsryttare. Alla är välkomna!

Ring eller maila för att boka tid.

Hästarnas välbefinnande - vår passion.

Kärlek till hästar är hjärtat av vår verksamhet. Vi erbjuder helhetslösningar inom semin & avel, utbildning för både hästar och ryttare, samt hovslageri. Vår målsättning är att skapa förutsättningar för ett framgångsrikt och lyckligt hästliv för både häst och människa.